Шібуя перебудовується

Шібуя відома не тільки пам'ятником песику Хачіко (одночасно найпопулярнішим місцем зустрічі для японців і гайджінів-туристів) але також і своїм перехрестям. Яке відносять не дарма до найбільш людних місць світу. Але крім цього, вже довгий час Шібуя являє собою перманентний будівельний майданчик, особливо кілька останніх років.
Токіо

Три роки тому, 15 березня 2013-го, назва станції Шібуя в черговий раз пролунала в численних новинах піднесеними, палкими описами чергового технологічного досягнення японців: ціла станція метро лінії Тойоко за одну ніч — в перерві між останнім нічним поїздом і першим ранковим — перемістилася з другого надземного рівня на п’ятий підземний. Вся ця операція ні на хвилину не порушила планового руху поїздів і зайняла три з половиною години і 1200 робітників. До цього переїзду станція працювала в своєму надземному стані 85 років.

Але японці на цьому не зупинилися і продовжували дивувати далі. Але вже не стільки технологічними проривами скільки винахідливістю і діловою практичністю. Зразу ж після того, як перестала працювати станція на другому поверсі, її підмели-помили, підчистили, поклали в деяких місцях місточки через колії, в інших місцях навпаки зробили східці з платформи до рейок на коліях. І перетворили колишню станцію на … величезний пивний ресторан. На пару місяців станція перетворилася на екзотичну watering hole для пивоманів, і не менш магнетичне місце для натовпів фанатів залізничного транспорту „отаку”.

З того часу перпетуум-мобілє шібуйської перебудови набрав особливих обертів і не затихає ні на день.

Але, якщо ціла станція за три з половиною години пересунулася вертикально на цілих сім поверхів, то розбирання всього того, що було станцією і її навколишнім оточенням просувається зовсім не такими темпами. Наприклад, на кількох фото зроблених мною через два роки після „переїзду” — 23 березня 15-го — колії від колишньої лінії тільки почали розбиратися. І навіть сьогодні від колій залишається та частина, що проходить над 246 дорогою. А куди поспішати? :)


Сказати, що Шібуя людна станція — це не сказати нічого. Трохи більше року я їздив на роботу, виходячи на Шібуї і кожного дня мав „задоволення” все це спостерігати. Я несказанно радий, що на моєму шляху до роботи не лежало те найзнаменитіше, найлюдні́ше перехрестя світу. Навіть в менш людних місцях каравани люду кожного ранку і вечора викликали в мене асоціацію зі старою комп’ютерною гулькою Лемінги, де треба було рятувати нескінчений потік тварючок від стрибка зі скелі в море і неминучої загибелі. По дорозі на роботу, з роботи я і сам перетворювався на такого ж Лемінга з парасолькою.


Станція Шібуя

Навіть сьогодні Шібуя на найменша станція в світі. Вона поступово стає більшою. На фото схеми станції тільки що я спробував порахувати лінії метро і електричок, які перетинаються на Шібуї, але потім помітив, що на цій схемі вказані тільки лінії метро, але немає ні ліній JR, ні електрички Кейо (Інокашіра та Тойоко), відсутня і лінія Денентоші, хоча вона, правда, є продовженням метро Ханзомон.

Тому навіть ця мапа, яку ви бачите на фото нижче — не репрезентативна і суттєво спрощена 😀

Без схеми входів-виходів та підземних переходів так просто з Шібуї не вийдеш. Навіть якщо пересаджуєшся на станції ледь не щодня, але сьогодні тобі треба потрапити туди, де ще не бував, або з якихось пару місяців тому, а там воно взялося і тільки-тільки перебудувалося — будеш блукати коридорами дуже довго.

Такі розміри станцій дають приводи для специфічного гумору — міських легенд. Недавно один із англомовних фейкових сайтів надрукував „новину” про те, як на станції Шінджюку „заблукав” ґайджін, який вже три тижні блукає станцією в пошуках виходу, в інших новинах публіка була тероризована об’явою про будівництво ще кількох виходів зі станції. Тут зовсім неважливо, що йдеться про Шінджюку, а не Шібую, вони варті одне одного.

Спрощена мапа станції Шібуя. Клацніть, щоб подивитися в повному розмірі.


А це на додаток, схема поїздів. Не ручуся за всіх японців, але ще кілька років тому без такого папірця не виходив з дому жоден ґайджін. На кожній станції можна було взяти безкоштовну копію такої схеми в різноманітних форматах: від календариків розміру візитної картки, до ламінованих і звичайних друкованих форматом побільше; ці схеми друкувалися в путівниках, атласах доріг та висіли на всіх станціях (і все ще висять на багатьох). Пізніше з'явилися веб-сторінки і сервіси для пошуку станцій і маршрутів, але зараз це все витіснив гугл-мап і подібні сервіси від Yahoo та деяких японських провайдерів.

Схема ліній метро і електричок Токіо і околиць


Вся ця грандіозна перебудова станції і всієї площі Шібуї з усіх боків оточена великою піар-компанією. Коли йдеш підземними переходами чи коридорами (часто ці коридори тимчасові, зроблені тільки на час робіт, і через місяць півтора перестануть існувати, або з'являться в іншому місці), то тут, то там зустічаєш щити і плакати з план-схемами перебудов або з футуристичними картинками майбутніх виглядів шібуївського простору.

Картинки запевняють, що вся або більшість пішоходної Шібуї переміститься на поверх вгору. Величезне перехрестя 246-ї дороги і Мейджі-дорі з десятками менших вуличок — там, де зараз його покриває мережа саме тих пішоходних місточків, по яких лемінги біжать на роботу/з роботи — займе велика піша зона на другому рівні: якраз під хайвеєм, який тут проходить на третьому рівні.


А навколо, в парканах, пророблені прозорі пластикові віконця із запрошеннями „заглянути в шпаринку” на будівництво.


Або відсканувати QR код і вживу подивитися на будівництво з веб камер.


Коментарі

comments powered by Disqus