Моолбол, острів Себу

Про Моолбол ми вперше почули від Поліни — дівчини з України, з якою разом пірнали під час нашого першої подорожі до Філіппін. А потім ще й виявилося, що наш сусід по Японії родом з Німеччини працює інструктором з пірнання і він теж дуже рекомендував Моолбол і також порекомендував і пірнальний центр. З якого ми були дуже задоволені в результаті.

Цикл «Філіппіни. Друга подорож»

1

2

3

4

5

ФіліппіниCebuпідводний спортАзіяподорожі

Моолбол (англ.: Moalboal, місцеві вимовляють щось середнє між Моолбоол — подовжене „о”, — та Моалбоал — приглушена „а”, з трохи пом’якшеними „л”) — півострів в центральній західній частині острова Себу.

Про Моолбол ми вперше почули від Поліни — дівчини з України, з якою разом пірнали під час нашого першої подорожі до Філіппін. А потім ще й виявилося, що наш сусід по Японії родом з Німеччини працює інструктором з пірнання і він теж дуже рекомендував Моолбол і також порекомендував і пірнальний центр. З якого ми були дуже задоволені в результаті.


Дорога

До Моолбола їхати нам потрібно було з остова Малапаска (див. попередні дописи Острів Малапаскуа , Пірнання на острові Малапаскуа). Перед поїздкою ми теж подивилися описи маршрутів, щоб знати чого чекати. Один з описів (посилання нижче) дуже детально розписує всі точки маршрута з приблизними вартостями та часом на їзду.

Маршрут приблизно такий:

  • після переправи з Малапаска на Себу в порт Майа (100 песо) взяти автобус до Північного автобусного терміналу в місті Себу (~200 песо, 4-5 годин),
  • добратися до Південного автобусного терміналу (таксі — 200-300 песо або 3-4 пересадки на „джипні”),
  • взяти автобус до Моолбол’а (120 - 150 песо, 3-4 години),
  • від автобусної зупинки дібратися до готелю. Вартість залежить тільки від водія трицикла і може бути від сотні до кількох сотень песо.

Прямого автобусного маршруту з півночі Себу до Моолбола немає, всі автобусні маршрути проходять через Себу-сіті, який знаходиться на східному (протилежному від Моолбола) узбережжі острова Себу. Тому і всі ці складнощі. Все разом це мало би зайняти 8-9 годин у дорозі і на двох (не рахуючи човна з Малапаска) від тисячі з чимось до двох тисяч песо.

Існують і інші варіанти дороги. Перш за все, якщо їхати не на автобусі, а на міні-автобусі (міні-ван) можна зекономити годину чи дві на дорозі до Себу-сіті. Вартість, як нам казали, має бути близько 400-500 песо з людини. Але так само треба їхати через місто, прямої дороги немає.

При посадці на човна з Малапаска до Майа один з місцевих ділків запропонував нам взяти машину від порту Майа прямо до нашого наступного готелю. Вартість на двох — 4 тисячі і доїхати можна за 5 з чимось годин. Тож, о третій годині ми вже були в нашому наступному місці — Love’s Beach and Dive Resort.

Пірнання на Моолболі

У Моолболі ми зупинилися на 3 дні. В перший день, після прибуття до готелю, розвідали пірнальний центр, розпитали про вартості і плани пірнань і записалися на наступний день на ранкове пірнання. Вирішили: „Пірнем разок, а там — побачим”.

В Cebu Fun Divers пірнають тричі на день: починаючи з восьмої ранку до 14:30. Між першим та другим пірнанням — перерва хвилин 40, друга перерва — години півтори.

Спочатку нам здалося, що пірнати тричі на день — це забагато. Пірнемо двічі сьогодні, а завтра — побачим. Після першого пірнання — поїхали на друге, а потім — і на третє. „Ну, ладно, завтра пірнем двічі, а там — побачим. А от післязавтра — тільки разок”. Коротше кажучи, сталося так, що всі три дні, які ми були в Моолбол ми пірнали по три рази non-stop. І тепер, після повернення плекаємо думку, коли поїхати на Моолбол ще раз і на довше. Воно того варте.

Клоунова риба, або Frog-fish серед м'яких коралів. Так, оце безформне щось у вигляді листочка, з прилиплими до нього водоростями, це риба.

Всі пірнальні місця на Моолболі знаходяться в межах від 5 до 15 хвилин човном від бази. Прямо поруч на відстані кількох хвилин знаходиться острів Пескадор. Весь о-в Пескадор — морський заповідник з надзвичайно різноманітною морською флорою і фауною. М’які корали найдивовижніших форм і кольорів починаються з глибин у 5-10 метрів, поступово переходять до коралової стіни, яка — вкрита твердими коралами — сягає глибин до 40 метрів. Навколо Пескадора налічується понад 2500 сортів тропічних риб.


В протилежний бік від центру, теж не далі, ніж кілька хвилин човном, біля пляжу Панаґсама — зовсім неглибоко постійно кружляє величезний косяк сардин. „Сардинове місце” — не більше, як за 20-30 метрів від берега. Вкрите коралами дно плавно спадає до 3 - 5 метрів, а далі починається коралова стіна. Верхій край косяка — за пару метрів від поверхні води, і простягається до глибини у десяток метрів.

Крім сардин тут же запросто можна зустріти велетенських морських черепах. А під час одного з пірнань застали черепаху на дні біля берега, на глибині всього у півтора метри в оточенні величезної кількості пірнальників в масках із трубками. Вона просто тупцяла поміж купальщиками по дну, врешті-решт підвелася трохи, махнула плавниками і втекла.


В багатьох місцях зустрічали т.зв. „Диско-молюсків” або „Електро-молюсків” (англ.: fire clam, disco clam, лат.: Ctenoides ales). Молюски живуть в неглибоких печерах, виглядають з неглибоких ямок в коралах. Красиві червоно-оранжеві рухливі ниткоподібні щупальця простягаються з такого ж червоно-оранжевого тіла розміром 5-7см. А вздовж усього тіла з краю до краю пробігають два „електричних розряди” схожі на міні-блискавки. Ілюзія блискавки надзвичайно реальна. Але насправді, ніякої електрики у молюсків немає, не мають вони навіть і біо-люмінісценції. Як показали дослідження — це всього лиш віддзеркалене світло. По краю губ молюска знаходяться ниточки світло-відбиваючої речовини, які швидко змінюють орієнтацію в просторі, змінюючи світло-відбиваючі властивості. Звідся і ілюзія блискавки.

Підводне диско у виконанні молюска:

Інші місця пірнання на Моолболі: Будинок Дельфіна (Dolphin House), Черепахова Затока, морські заказники Талісай, Табл і Тонґо, затонулий літак, невеличкі коралові острівці цікавих форм, які дали назву цьому місцю „Гриби” або „Парасольки”.

Інше

Власне, на „інше” у нас зовсім не залишилося часу через пірнання. Але з інтернету та з рекомендацій інших: багато хто радить відвідати водоспади Кавасан. Як пишуть — це одні з найбільш популярних водоспадів на Філіппінах з кришталево-чистою водою. У водоспадах можна плавати.

Як і в інших місцях, в Моолболі можна взяти мотоцикл на прокат. Вартості майже вдвічі нижчі, ніж наприклад на Панґлао: 350 песо за добу, або 300 песо за день. На Боголі і Панґлао ми платили по 500-600 за добу в залежності від місця.

Пляжі: Білий пляж на північ від села та Ламбуг — на південь. Обидва — в межах 15-20 хвилин на автобусі або мотоциклі.

Більше інформації і фото пляжів та водоспадів на англомовній сторінці

Вартості та посилання

Всі вартості і курси — по стану на травень 2019.

  • Як добратися до Моолбола (англійською) https://www.gamintraveler.com/2019/01/01/how-to-get-to-moalboal/
  • Прокат мотоцикла на 24 години — 350 песо, з 7 ранку до 21 вечора — 300 песо
  • Центр пірнання Cebu Fun Divers https://www.cebufundivers.com/
  • Готель Love’s Beach and Dive Resort http://www.loves-beach-resort.com/
  • Вартість одного пірнання в Cebu Fun Divers - 1680 песо з обладнанням і човном, пак на 5 і більше пірнань по 1400 песо
  • Обмінний курс: 1000 песо — ~19 USD або 500 гривень.

Коментарі

comments powered by Disqus

Цикл «Філіппіни. Друга подорож»

1

2

3

4

5