Дорога на Хоккайдо. Пором.

Найближчий пором з Токіо до Хоккайдо ходить від Ооарай — 120 км на північ від Токіо. З Ооарай до Томакомай на Хоккайдо ходить два пороми на день — денний та нічний, і так само два пороми з Томакомай до Ооарай. Хоча сама поїздка на поромі займає біля 17-19 годин, але варто розраховувати на практично 24 години в дорозі.

Цикл «Хоккайдо, 2019»

1

2

3

ЯпоніяHokkaidoподорожі

Добиратися до Хоккайдо з Токіо можна по різному: літаком, шінкансеном або машиною. Ми мандруємо власною машиною в основному без готелів, спимо в машині. Тому літак і шінкансен відпав зразу ж. Брати машину на прокат дорого і до того ж відпадає варіант зі спанням у машині, бо всі речі треба буде везти на собі. Крім того цього разу ми везли з собою наші велосипеди.

Пором

Потрапити з машиною на Хоккайдо з головного острова Хоншю без порома неможливо. Тунель з Хоншю до Хоккайдо тільки для шінкансенів. Прикинули, що в сумі плата за хайвей, бензин і пором з Аоморі приблизно та ж, що і за пором з Токіо. Тому наперед почали шукати варіант з поромом.

Це була наша перша поїздка на поромі в Японії на таку довгу відстань. В попередніх подорожах ми перепливали на поромах на невеликі відстані по 1,5-2 години. Але ж двогодинна подорож у порівнянні із дев’ятнацьтма годинами, це як електричка чи маршрутка до Ірпеня у порівнянні зі спальним вагоном до Берліна.

Найближчий до Токіо пором на Хоккайдо ходить з Ооарай — це десь біля 120 км на північ від Токіо в префектурі Ібаракі. На жаль з самого Токіо пороми не ходять. З Ооарай до Томакомай на Хоккайдо ходить два пороми на день — денний та нічний, і так само два пороми з Томакомай до Ооарай. І хоч сама поїздка на поромі займає біля 17-19 годин, але якщо вважати на час завантаження/розвантаження машин і пасажирів (треба прибути у порт за 3 години до відправки), то варто розраховувати на практично 24 години в дорозі.

До Хоккайдо ми добиралися нічним поромом, назад — денним. На нічний в Ооарай треба прибути на посадку до 10ї вечора, а прибуття в Томакомай біля 8ї вечора наступного дня. Щоб сісти на денний пором треба бути в порту о 3й дня, відповідно прибуття — наступного дня біля опівдня чи трохи пізніше. Обидва пороми належать одній і тій же фірмі Sun Flower, але нічний пором менший і скромніший за денний і вже трохи „побачив життя”. Але зате вже денний пором — це просто такий собі цілком пристойний круїзний лайнер.

Коли я шукав інформацію про пороми, натрапив на кілька англомовних сайтів. На одному з сайтів була інформація, ніби-то на нічних поромах до Хоккайдо спальні місця в одній великій залі з татамі. Кожен бере собі матрац-футон і всі пасажири сплять покотом. Тому при посадці ми на дуже багато не розраховували: „Футони, так футони! Яка різниця, ми ж мандруємо”. Але навіть перший, нічний (простіший) пором надзвичайно приємно вразив. Тут немає ніяких величезних спільних спалень з татамі. Більшість кают розраховані на чотири пасажири. Кожна каюта розділена на індивідуальні відсіки з ліжком. Кожен відсік закривається шторкою. Ще дві каюти „люкс” на верхньому поверсі.

Нічний пором розрахований на 150 пасажирів. Практично протягом всього маршруту працює сауна з сенто — гарячими ваннами,— є автомати з мороженою їжею та напоями, НВЧ плитки, тощо.

Денний пором – відчутно вищого класу – розрахований на значну більшу кількість пасажирів і надає більше послуг. Пасажирські поверхи: 5й, 6й, 7й. На п’ятому поверсі: каюти відносно нижчих класів і сауна з ваннами, 6й — ресторан і спільний простір для відпочинку — ложа, 7й поверх – чотиримісні каюти вищого класу, з персональними балконами з виглядом на море, і т.ін.

На п’ятому поверсі (нашому) — каюти кількох класів: татамі, спільні спальні та індивідуальні. Наші квитки були в класі спільних спалень. Кожна каюта на 20 чоловік у два поверхи, але кожен має особисте „гніздо”, як у капсульному готелі: ліжко, кілька невеличких поличок для речей, пару розеток і телевізор з навушниками. В телевізорі: місцеві канали, плюс канал з кіношками. Для одноденної поїздки — просто супер.

Заглядав по ходу в кімнати з татамі і двомісні каюти. Каюта з татамі – це розділена перегородками на відсіки кімната: трохи більше приватності, ніж кімната без перегородок, але все-таки спільний простір. Двомісні каюти по вигляду — пристойний бізнес-готель з двома ліжками і вікном на море.

Ресторан на 6му поверсі працює ввечері, після посадки та зранку. Цілком пристойна кухня, не гірше, ніж у середньостатистичному бізнес-готелі по Японії і при тих же самих вартостях.

Також на п’ятому-шостому поверхах: гарячі ванни із сауною, ложа, де для дітлахів влаштовують невеликі вистави, магазин сувенірів, автомати з напоями і гральні автомати, тощо. Навіть є відсіки для домашніх тварин і невеличкий майданчик для прогулянок з ними.

Тобто, якщо підсумувати все написане вище: навіть якщо ви мандруєте на Хоккайдо без машини, варто розглянути варіант їхати туди на поромі. Це буде дешевше і комфортнше, ніж на шінкасені чи літаком.

Коментарі

comments powered by Disqus

Цикл «Хоккайдо, 2019»

1

2

3