Онсени Хоккайдо

Хоккайдо — це один величезний онсен. Сліди вулканічної діяльності тут на кожному кроці. Найбільший в світі кратер непрацюючого вулкану, найбільше в Японії джерело гарячої вулканічної води.

Цикл «Хоккайдо, 2019»

1

2

3

ЯпоніяHokkaidoподорожіонсен

Взагалі, якщо бути чесним, то Хоккайдо — це один величезний онсен. Сліди вулканічної діяльності тут знаходяться на кожному кроці. Тут — найбільший в світі (у світі !) кратер непрацюючого (слава тобі, Всевишній!, що поламався!) вулкану. Тут же — найбільше в Японії джерело гарячої вулканічної води. Не знаю, чи правильно називати „джерелом” гаряче булькаюче озеро більш, ніж кілометр в периметрі. Але, так воно є. 

Сліди вулканічної діяльності на Хоккайдо настільки грандіозні, що їх не помічаєш „неозброєним оком”. Ну, тобто, ти, звичайно, бачиш, що стоїш біля величезного озера (з очами все в порядку). Але без додаткової інформації товаріща Гугла ти не будеш знати, що ось саме це озеро — озеро Кушяро — є найбільшим вулканічним кратером на земній кулі. І тільки потім, звіришившись з гуглом, ти помічаєш, що це озеро якось підозріло має форму майже ідеального кола.

Ця частина розповіді буде про найцікавіші онсени Хоккайдо. Як має бути зрозуміло із вступу: описати всі онсени немає можливості. Просто не вистачить людського життя, щоб їх відвідати, а тим паче розповісти про них. Тому тільки про найцікавіше. 

А саме: 


  • про онсен з нафти,
  • онсен з болота і
  • просто про накращий онсен Японії.

Нафтовий онсен

Ви коли-небудь купалися у нафті? Ну, не те щоб зовсім у нафті, але, наприклад, у гарячій воді „з добавленими нафтопродуктами”. Ні, мова не про бензоколонку з протипожежним басейном біля неї. Мова про онсен.

До суті справи. 
На Хоккайдо є унікальний онсен, онсенне містечко — Тойотомі онсен. Унікальний у тому сенсі, що у світі онсенів з нафтою існує всього два: ось цей, і ще один десь у Азербайджані. Різниця тільки в тому, що азербайджанський онсен викупає вас у чорній нафті. Сподіваюся, що поруч з тим азербайджанським чорно-нафтовим онсеном є або ванна, або хоча-б гарячий душ, щоб відмитися після такого купання. На відміну від Азербайджану, в Тойотомі ви викупаєтеся у більш-менш прозорій воді, інколи з жовтуватою пінкою на поверхні. Нафта у Тойотомі біла, не чорна. Піна на воді часом нагадує дитячі какашки, але головне пам’ятати, що все це корисно… 

Судячи з кількості відвідувачів — хоккайдівський нафтовий онсен все ще не дуже „розкручений”. Тут — всього пара готелів і одна чи дві публічних ванн (можливо, навіть одна — ми трохи походили навколо, поки знайшли де було відкрито).

Пишуть, що вода цього типу дуже корисна для людей з алергіями або із захворюваннями шкіри. Але, перш, ніж пірнати в гарячу „нафту”, рекомендується, все-таки, проконсультуватися з лікарем.

Як сюди добиратися? Цікаве питання. Одну з відповідей дає японський майданчик Japantravel. На сторінці, присвяченій цьому онcену, є дві підказки в розділі Access (Доступ): "Найближча станція — Нема станцій поблизу", "Найближча автостоянка — Нема автостоянок поблизу". Фактично, єдиний надійний спосіб добратися до онсену — це власна машина. І гугл-мапс. Тож, хай щастить!


Болотяний онсен



Ви коли-небудь купалися у гарячому болоті? Нє, ну от серйозно. Хто мав можливіть скупатися у гарячому болоті? Ну… чекаю на підняті руки… Ну, нє то нє…

Якщо ще не довелося, то можете використати свій шанс і скупатися у болоті у будь-якому з онсенів Обіхіро.

Унікальність онсенів містечка Обіхіро в тому, що вони органічні. На відміну від переважної більшості мінеральних онсенів Японії. Вода в онсенах Обіхіро, перш ніж потрапити в труби водокачок, проходить не через мінеральні нашарування, а через органічні відклади. Через це вода набуває специфічних властивостей і запаху (ще того!).


Вода до онсенів подається з глибини від 30 до 50 метрів, і, в залежності від глибини, змінюється температура. Чим глибше, тим гарячіше. Але, при цьому, все одно, запах води — болотний. Пояснювальні таблички пишуть, що якість цієї „органічної” води також залежить від кількості „черв’ячків” чи водоростей у ній. Якщо ви помітите, щось таке плаваюче у воді — не лякайтеся. Так треба. Це — корисно.

Ще одна цікавинка онсенів в Обіхіро — це холодні ванни на виході із сауни. На перший погляд — нічого особливого, ванна як ванна. Але, в кожній ванні біля крану висить кружка. А біля кружки — табличка. На табличці надпис, що холодна вода подається сюди прямо з річки Сатцунай, і є питною. Мало того, що питною, але вода в річці Сатцунай визнана найкращою і найчистішою водою серед усіх річок Японії. Крім того, що чиста, вона ще й холоднюча! На той час, коли ми були, при температурі назовні біля ~30 цельсія, вода з річки біля 16, а то й менше. 



Під час „гарячого сезону” (туристично-гарячого), як наприклад в час „обону”, Обіхіро перетворюється на туристичну мекку. Нам, загалом, пощастило, — ми двічі потрапили до „справжніх” онсенів. Але якщо ваше щастя вам зрадить, пам’ятайте — не вдасться потрапити в онсен, завжди залишаються в запасі сенто (публічні ванни). В Обіхіро, як нам розказав місцевий експерт, — серед 20+ з чимось сенто — тільки одна ванна, не має натуральної води. Всі інші — хоч і звуться „сенто”, все одно є онсенами. Яка одна з тих „несправжня”, — не знаю, у мене не питайте, спитайте у місцевих. Хай ваше щастя покаже вам.

Вуличка ресторанів-ізакая в Обіхіро.


Ноборібецу онсен

Найкращий онсен Японії. Так нам сказав сам пан Гугл. Не відвідати його ми, звичайно ж, просто не могли.

Онсенне містечко Ноборібецу — досить традиційне. Не варто шукати чогось особливого. Просто — курорт з однією вуличкою ресторанів, раменних, готелів. Зате тут є щось таке особливе, чого нема в інших онсенах: величезне джерело гарячої води. Настільки величезне, що подібного немає по всій Японії. Це джерело і живить все онсенне містечко — водою (окропом) і туристами.

Десь за кілометр від міста знаходиться гаряче озеро, з якого 24/7 тече гаряча вода до міста. Озеро — найбільше джерело вулканічної гарячої води в Японії. Гаряче озеро має понад кілометр по периметру, температурою 50+ градусів цельсія і 22 метри в глибину (не знаю, хто його міряв, я б не захотів тут пірнати).

Від міста до озера і до кількох менших озерець/гейзерів ведуть доріжки. Ці — побудовані над вулканічними полями, дерев’яні стежки, — проходять понад поїденим сірчаними викидами камінням і пихкаючими парою щілинами. 



Вздовж стежки від міста до озера, виставлені щити з запитаннями-відповідями (наприклад: "Який периметр гарячого озера?", 100м, 1км, 5км). Поки гуляєш, читаєш запитання, думаєш, через 100 метрів дивишся відповідь на наступному стенді, разом з наступним запитанням. Але наш quiz був трохи spoiled. Наша проблема була в тому, що ми йшли з протилежного напрямку: від озера до міста, від відповідей до запитаннь. Ідеш собі… читаєш відповідь, думаєш, „а що вони хотіли спитати?”, доходиш до наступного стенду: „А! ось воно!!”. Зате коли ми поверталися від міста до озера, то мали свої 100%. Passed!



Коментарі

comments powered by Disqus

Цикл «Хоккайдо, 2019»

1

2

3