Пляжі Панґлао й Боголя

Пляжі різняться за рівнем ухоженості й популярності. Деякі не надто популярні серед туристів виявилися захаращеними водоростями й побутовим сміттям, але інші — туристичні,— доглянуті й поприбирані. Пляжі чередуються з кораловими скелями.

Цикл «Філіппіни»

1

2

3

4

5

6

7

ФіліппіниПанґлаопідводний спортbeachАзіяподорожі

Панґлао має кілька гарних пляжів із білим кораловим пісочком. Вони різняться за рівнем ухоженості й популярності. Деякі пляжі, не надто популярні серед туристів виявилися захаращеними водоростями й побутовим сміттям, але інші — туристичні,— доглянуті й поприбирані.

Морські їжаки на пляжі біля Алони

Пляжі чередуються з кораловими скелями. У багатьох місцях морський прибій розбивається об скелясті стіни коралових покладів, які утворюють острови, і в таких місцях зручного підходу до моря з берега немає. У багатьох готелях підхід до моря — це бетонні сходи з кручі просто до моря. Інколи біля підніжжя сходів є — а часто й немає, — клаптик у десяток-другий квадратних метрів пісчаного дна. Коралове помережане плямами чистюсінького білюсінького коралового пісочку, але здебільшого дно вкрите коралами (як живими, так і відмерлими) і водорастями-травою. Проблема в тому, що на коралах і камінні та поміж водоростями тут живе сила страшенна — тисячі й тисячі — морських їжаків. Їжаки небезпечні тим, що наступивши на них можна загнати під шкіру їхні крихкі голки, які обламуються й залишаються під шкірою й дуже болючі. Тому тут скрізь рекомендується носити гумове взуття у воді або ж не заходити на вкриті травою ділянки.


Зате там, де пісок є — пляжі просто прекрасні. Кораловий пісочок на Панґлао мілюсенький-дрібнюсенький ніби придорожній пил і білий-білісінький немов цукор.

Алона

Найпопулярніший пляж Панґлао — Алона. Зараз біля цього пляжу виросло невеличке містечко, що буяє туристами й бізнесом. Пляж Алони не супер величезний — загалом із кіломентр завдовжки, але не надто широчезний. У деяких місцях від краю води до краю пляжу може бути не більше за 20–30 метрів, і тут же через дорогу стоять готелі й ресторани.

Зате берег на Алоні чудовий для купання — доволі мілко для купання з дітьми, але й не треба брести багато сотень метрів у глибину. Але та ж сама проблема: уже за кілька десятків метрів від берега в багатьох місцях починаються трав’янисті зарості а, отже, і їжаки.

Вдень і ввечері весь пляж Алона буяє. Тут десятки ресторанів просто на березі, також звідси відправляються на Балікасаґ та домашні рифи човни з пірнальниками. Тут і там десятки людей носять туди-сюди заправлені і спорожнені балони кисню для аквалангів, купи приготованого для спусків підводного спорядження. А на березі вас перестрівають десятки „прилипал“ із ламінованими карточками, які пропонують вам записатися на той чи інший підводний спуск чи поїздку. Вечорами звідусіль глушачи сусідські ресторани лунає музика, на вулицях — натовпи гуляючого народу. Коротше — перед резервуванням готелю на Алоні, подумайте чи такий відпочинок це ваш тип задоволень, або чи вам треба щось спокійніше.

Алона (так само як і Білий та Думалуан далі) — дуже чисті пляжі. Тут "неозброєним оком" видно, що прибирається сміття і водорості. Загалом враження від чистоти пляжів — дуже позитивне.

Білий пляж, Думалуан

На відстані біля п’яти кілометрів на схід від Алони — ще два пляжі, вони поруч і переходять один в один майже непомітно — Білий пляж (White beach) та пляж Думалуан. Ці два пляжі значно більші за Алону — ширша смуга піску. Пісок такий же білюсінький-дрібнюсінький. Тут значно спокійніше за Алону, але й розваг менше.

Недолік Білого пляжу — те що місцевий народ облюбував його для цілодобового караоке. Тому тут день (і ніч!) напроліт лунають співи. Часто не супер музичними голосами, і що гірше — з не супер добрим музичним слухом. Зате нестаток голосу і слуху компенсується розміром музичних колонок! Але наш перший готель був у парі сотень метрів від Білого пляжу, співи до нас таки долинали ночами, але все-таки відстань дає своє й навіть коли караоке продовжувалося далеко за північ, вдавалося спати. Зате на ранок нас завжди будили півні. У перемішку з готелями й гостьовими домами — приватні хати. З курами, півнями, козами на прив’язі й навіть свинями. Але не переживайте за запахи — усе пристойно.

Коментарі

comments powered by Disqus

Цикл «Філіппіни»

1

2

3

4

5

6

7