Банани, кокоси та інші фрукти

Головні фрукти на Панґлао — це банани, кокоси і манго. Бананові рослини (язик не повертається називати їх травою) і кокосові пальми ту практично скрізь. Курорти засаджені кокосовими пальмами. Ростуть вони прямо на біленькому пісочку. А бананові зарості оточують всі хатинки.

Цикл «Філіппіни»

1

2

3

4

5

6

7

ФіліппіниПанґлаоБогольїжаАзіяподорожі

Коротенький пост. Мало тексту, багато фото фруктових дерев і рослин на Філіппінах.

Головні фрукти на Панґлао — це банани, кокоси і манго. Бананові рослини (язик не повертається називати їх травою) і кокосові пальми ту практично скрізь. Курорти засаджені кокосовими пальмами. Ростуть вони прямо на біленькому пісочку. А бананові зарості оточують всі хатинки і халабудки. А от манго ми спочатку не помічали…

Манго

Вздовж багатьох доріг ми з самого початку помітили трохи дивні дерева з чимось білим на гілках. Кілька разів проїджали поруч і все ніяк не могли зрозуміти, що ж то таке — чи то якісь чудернацькі квіти, чи якісь плоди. Поки не зупинилися одного разу і не підійшли поближче щоб роздивитися. Виявилося, що біле на дереві — то… газети. Точніше кульочки з газет, у які щось загорнуто. Спитали у одного місцевого і він пояснив, що то достигають манго. Плоди захищають таким чином від погоди і від шкідників та птахів. На великих деревах по 15-20 метрів заввишки, ціла сила-силенна таких кульочків. Багато сотень а то й тисячі.

Банани

Як і кокоси, банани на островах ростуть просто як якісь будяки. Скрізь: вздовж доріг, навколо хат і просто посеред джунглів чи на пляжах.

Багатометрові зарості бананів оточують хатини місцевих жителів. В деяких місцях до стовбурів бананів приставлені драбини. Надзвичайно зручно — вийшов з хати, продер очі, заліз на драбину і снідаєш.

Тут же поміж бананами і кокосами рохкають паці з цілими виводками поросят і кукурікають півні, кудкудакають та несуться під невелики загородками кури…

В одному місці натрапили на чудернацький банан. Спочатку навіть не зрозуміли, що це — банан. З гілки звисає довжелезне бананове гроно, довжиною майже у зріст людини. Довго роздивлялися це чудо. Наскільки можна судити, з того, що на одному кінці грона — все ще є квіти, а на другому кінці – вже спілі банани: банани на такій гілці цвітуть і поспівають поступово. Гілка продовжує наростати вдовжину новими квітами. Ті, які відцвіли, поступово починають дозрівати, а на горі — вже цілком спілі. Своєрідний банановий конвеєр, non-stop. На такому гроні — просто тисячі малюсіньких бананчиків, щільно-щільно один до одного.

Кокоси

Фото: Кокосові пальми і захід сонця на пляжі Алона

Пітайя або пітахайя (фрукт дракона)

Ще одна диковинка трапилася на острові Боголь. Трохи звернувши мотоциклом з головної дороги, натрапили на якусь дивну плантацію кактусів. Ми б і не звернули увагу на ці кактуси, аби вони не росли чіткими рядами і не були сформовані навколо бетонних стовпів. Цей вигляд спонукав до думки, що це має бути щось промислове. Це не просто зарості, а саме плантація. Повз проїджав місцевий мотоцикліст, якого ми перепинили і спитали, що це. Виявилося, що це плантація драконових фруктів, або пітайї.

На той час це був несезон пітайї, тому фото самих фруктів на жаль немає. Тільки кактуси.

Коментарі

comments powered by Disqus

Цикл «Філіппіни»

1

2

3

4

5

6

7